Tradicionalni slovenski zajtrk - kruh, med, maslo, mleko, jabolko

09. 06. 2021

Vsak dan si lahko privoščimo tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavine dobimo pri lokalnih pridelovalcih - saj lokalno je najboljše. 

V tradicionalni zajtr spadajo živila: kruh, med, maslo, mleko, jabolko. 

Predstavljamo vam nekaj receptov: 

  • Črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko

 

  • Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom

Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.

Namig: mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.

 

  • Mlečni zdrob z rozinami

Sestavine: mlečni zdrom, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.

 

  • Polenta z mlekom

Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.

 

  • Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki

Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.

 

Ponudbo živil v vašem okolju najdete na tej strani. 

 

Vir: TSZ

Nazaj