Tradicionalni slovenski zajtrk - kruh, med, maslo, mleko, jabolko
09. 06. 2021
Vsak dan si lahko privoščimo tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavine dobimo pri lokalnih pridelovalcih - saj lokalno je najboljše.
V tradicionalni zajtr spadajo živila: kruh, med, maslo, mleko, jabolko.
Predstavljamo vam nekaj receptov:
- Črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko
- Prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom
Sestavine: mleko, sol, proso, suhe slive, med
Mleko zavremo in malo osolimo. Dodamo oprano proso ter kuhamo, da se zmehča. Dodamo suhe slive, ki smo jih prej narezali in namočili v vodo. Malo še kuhamo ob mešanju. Na koncu pokapamo z medom in postrežemo še toplo.
Namig: mlečno proseno kašo lahko postrežemo tudi hladno z žličko medu ali domače marmelade. Takšna je lahko odličen nadomestek sladice.
- Mlečni zdrob z rozinami
Sestavine: mlečni zdrom, mleko, rozine
Mleko zavremo in vanj zakuhamo mlečni zdrob. Kuhamo, da se zmehča. Proti koncu dodamo še rozine, ki smo jih prej namočili v vodi. Serviramo toplo.
- Polenta z mlekom
Sestavine: voda, koruzni zdrob
Delamo v razmerju 4 enote vode in ena enota polente. Vodo solimo (po želji dodamo malo ocvirkov za okus), zavremo in vanjo zakuhamo polento. Polento kuhamo 15 minut. Serviramo toplo.
- Ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki
Sestavine: mleko, sol, ovseni kosmiči, lešniki
V vrelo osoljeno mleko dodamo kosmiče in kuhamo 20 min. Ko je kuhano serviramo na krožnik in posujemo z mletimi lešniki. Po želji lahko tudi sladkamo. Serviramo toplo.
Ponudbo živil v vašem okolju najdete na tej strani.
Vir: TSZ