VROČE PIRINE ŽEMLJICE

17. 04. 2023

 

Sestavine:

  • 1000 g pirine moke;
  • pribl. 5 dcl mlačne vode;
  • zavitek suhega kvasa
  • ¾ žlice soli.

Postopek: 

  • Moko (4/5 celotne količine moke) presejemo v večjo posodo in vanjo na sredini naredimo luknjico, v katero stresemo kvas. Kvas zalijemo s prib. 1 dcl mlačne vode in pustimo, da kvas reagira z moko in vodo, da nekoliko nabrekne. Ob straneh moke posujemo sol. Pet minut po tem, ko smo na kvas zlili vodo, zmes pregnetemo in dodamo preostalo vodo. Potem z dodajanjem moke in vode zgnetemo testo, ki se ne prijema na roke in posodo, je pa še vedno gnetljivo in prožno. Prekrijemo ga z vlažno krpo in pustimo počivati 10 min.
  • Po desetih minutah testo ponovno pregnetemo in oblikujemo v krogljice. Iz kilograma moke bomo naredili približno 16 krogljic, lahto tudi manj ali več, saj je količina odvisna od velikosti kroglic. Kroglice odlagamo na pomokan peki papir, ko končamo, pa vse skupaj prekrijemo z mokro krpo in pustimo 10 minut, da vzhaja.
  • Deset minut kasneje iz kroglic oblikujemo podolgovate štruške. Tudi te odlgagamo na peki papir in jih prekrijemo z mokro krpo ter pustimo 10 minut, da vzhajajo.
  • Po 10 minutah s pomočjo ročaja kuhalnice (ki smo ga pred tem pomokali!) po sredini štručk naredimo zarezo oz. štručke “žemljičasto razpolovimo”. Nastale žemljice pa po stari navadi odlagamo na pomokan peki papir, ki smo ga namestili v pripravljene pekače.
  • Pečico ogrejemo na 230 °C (ali več, če je mogoče) in vanjo postavimo ognjevarno posodo s toplo vodo (kar bo zagotovilo hrustljavo skorjico). Žemljice pečemo 15—20 minut (odvisno od temperature, pečice, količine vode). Ko ob trkanju na spodnji del žemljice, slišimo votel zvok, vemo, da je žemljica pečena.

Vir: ekološka kmetija Bezjak - Viktorija

Nazaj