Vzhajani orehovi štruklji z medom

12. 01. 2022

Štruklji spadajo med tradicionalne slovenske jedi, ki so jih na kmetijah jedli ob košnji. Tudi priprava vzhajanih štrukljev po spodnjem receptu prinaša čaroben okus, ki nas popelje v preteklost. Z dodatkom slovenskega medu, ki na ravni Evropske unije nosi »zaščiteno geografsko označbo«, postanejo okusna sladica. Poskusite!

 

4 osebe

Sestavine: 

  • 1 kg gladke bele moke*
  • 1 kocka kvasa (1 dcl vode)
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jajce**
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 dcl mlačne vode
  • maslo***
  • drobtine*
  • žlica medu

Priprava: 

Kvas zdrobimo, dodamo žličko sladkorja in mlačno vodo ter pustimo, da na toplem vzhaja. Moko presejemo v posodo, dodamo kvas, sol in jajce ter žlico oljčnega olja. Vmesimo gladko testo. Pri pripravi po potrebi dodamo mlačno vodo. Testo pustimo počivati na toplem eno uro. Razvaljamo ga na prst debelo, po njem posujemo mlete suhe orehe, zavijemo, prebodemo z vilicami in damo vzhajati na toplo za 15 minut. Kuhamo jih 20 minut v pokriti posodi na sopari.

Kuhane štruklje razrežemo. V posodi segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine ter z njimi prelijemo štruklje.

Štruklje izboljšamo z medom, ki ga pokapamo na vrhu.

*Alergogen – gluten

**Alergogen – jajce

***Alergogen – mlečni izdelek

Nazaj