Zapečena prosena kaša s suhim sadjem

27. 02. 2023

Sestavine: 

*za 6 oseb

  • 250 g prosene kaše
  • 1 l mleka
  • 1 ščepec soli
  • 2 žlici medu
  • 250 g mešanega suhega sadja (slive, marelice, fige, rozine)
  • 1 žlica masla (za namastitev pekača)
  • 1 jajce
  • 1,25 dl sladke smetane
  • 0,5 žličke mletega cimeta

Postopek: 

  • Suho sadje čez noč namočimo v primerni količini hladne vode. Čas namakanja sadja ni vštet v čas priprave!
  • Proso preberemo, operemo in dobro odcedimo. Na kuhalnik pristavimo lonec z mlekom, ki ga rahlo posolimo. Ko mleko zavre, dodamo odcejeno kašo in jo na nizkem ognju počasi kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem kašo nekajkrat premešamo. Ko je kaša kuhana, jo odstavimo in počakamo, da se malo ohladi.
  • Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Globok nepregoren pekač dobro namastimo z maslom. V ohlajeno kašo zamešamo odcejeno suho sadje in med. V skledi z ročno metlico razžvrkljamo jajce in ga zmešamo s sladko smetano in cimetom. Kašo stresemo v namaščen pekač in jo s kuhalnico enakomerno razporedimo po pekaču. Prelijemo jo s pripravljenim prelivom in pečemo v ogreti pečici približno 25 minut, da se na vrhu zlato rjavo zapeče.
  • Pečeno proseno kašo s suhim sadjem na mizo serviramo kar v pekaču, v katerem smo jo pekli.

Vir: Okusno.je

Nazaj