Zeljne krpice

15. 02. 2022

Preprosta domača jed. Krpice lahko kupimo ali pa jih pripravimo sami iz rezančeva testa. Krpice s sladkim zeljem so lahko samostojna jed, odlične pa so tudi kot priloga k pečenemu mesu in zrezkom.

*4 osebe

Sestavine: 

  • 1 žlica olja ali svinjske masti
  • 1 drobna čebula
  • 50 g prekajene slanine
  • 0,5 glave svežega belega zelja
  • 1,5 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 0,5 žličke mlete kumine (po želji)
  • sol in mleti poper

Krpice

  • 300 g ostre moke
  • 1 ščepec soli
  • 3 srednje velika jajca

Postopek: priprava 45 minut, kuhanje 35 minut

  • Na čisto delovno površino stresemo moko in jo posolimo. Na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo razžvrkljana jajca. Sestavine s prsti ali vilicami premešamo, da se sprimejo skupaj in dobimo grobo testo, ki ga nato dobro pregnetemo, da postane prožno in elastično. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo počivati v hladilniku približno pol ure. 
  • Testo na tanko razvaljamo, dobro pomokamo in pustimo kakšnih 10 minut počivati, da se malo posuši. Zatem ga razrežemo na centimeter velike krpice. Dobro jih pomokamo, da se nam ne sprimejo, in jih pustimo na pultu, medtem ko pripravimo zelje. 
  • Zelje očistimo, operemo in razrežemo na četrtine, katerim odrežemo trd kocen. Liste narežemo na centimetrske krpice. Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo, slanino pa narežemo na koščke. 
  • Na segreti maščobi najprej popražimo čebulo in slanino. Ko čebula postekleni, dodamo narezano zelje in ga skupaj z ostalimi sestavinami med nenehnim mešanjem pražimo 1 do 2 minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo ter zelje začinimo s soljo, kumino in mleto papriko. Prilijemo malo vode (lahko tudi jušna osnova) in zelje pokrito dušimo, dokler se ne zmehča. Vmes ga večkrat premešamo in po potrebi prilijemo še malo vode - toliko, da se sestavine dušijo in se nam ne prismodijo.
  • Malo preden je zelje kuhano, v loncu zavremo večjo količino osoljene vode. V krop stresemo krpice in jih kuhamo približno 3 minute (ker gre za sveže testo, so zelo hitro kuhane).
  • Kuhane krpice s penovko poberemo iz lonca in jih zmešamo z dušenim zeljem. Jed poskusimo in po potrebi dodatno posolimo in/ali popopramo. 
  • Pripravljeno jed še toplo postrežemo. Po vrhu po želji potrosimo malo nasekljanega svežega peteršilja. 

Vir: Okusno.je

 

Nazaj