ZORENA GOVEDINA Z JABOLČNO OMAKO

11. 11. 2021

Zorenje govedine je postopek mehčanja (žlahtnenja) mesa. Večje kose govejega mesa vakumiramo v vrečke in jih na hladnem zorimo določen čas. Meso lahko zorimo tudi v posodi, v katero položimo meso in ga zalijemo z oljem. Meso mora biti sveže in ne sme biti predhodno zamrznjeno. Zoreno meso lahko kasneje zamrznemo. Čas zorenja je odvisen od temperature hlajenja.  Pri 0 – 1˚C traja od 5 do 8 tednov ali več, pri temperaturi 4 – 5 ˚C pa 7 – 10 dni.

Sestavine:

  • Zoreni goveji zrezki,
  • maslo,
  • čebula,
  • sol,
  • jabolčni krhlji,
  • jabolčni sok,
  • cimet,
  • sladkor,
  • jabolčni kis.

Priprava: 

30 min

Zorene zrezke govedine opečemo v ponvi na maslu. Preložimo jih v drugo ponev, v kateri smo prepražili narezano čebulo. Dušimo jih do mehkega. Zraven ponudimo jabolčno omako, ki jo pripravimo tako, da na malo masla in čebuli dušimo suhe ali sveže krhlje jabolk, zalijemo z jabolčnim sokom, odišavimo s cimetom, malo sladimo ter okisamo z jabolčnim kisom.

Nazaj