​ 𝐙𝐌𝐎𝐓𝐄 𝐢𝐧 𝐃𝐄𝐉𝐒𝐓𝐕𝐀 ​- krompir redi?

20. 03. 2024

𝙿𝚛𝚊𝚟𝚒𝚓𝚘, 𝚍𝚊 𝚔𝚛𝚘𝚖𝚙𝚒𝚛 𝚛𝚎𝚍𝚒. 𝙰 𝚝𝚘 𝚍𝚛ž𝚒?

𝐆𝐫𝐞 𝐳𝐚 𝐳𝐦𝐨𝐭𝐨!

 

 

🧏Krompir je dietno, škrobnato živilo, ki vsebuje veliko vode. V nasprotju z zmotnim prepričanjem krompir NE redi.

🤹‍Ima nizko kalorično gostoto, v samem gomolju krompirja je približno 80 % vode, kar pripomore k občutku sitosti brez dodatnih kalorij.

🤓Krompirjev škrob je kompleksen ogljikov hidrat, ki je lahko prebavljiv in primeren tudi za ljudi z občutljivim želodcem. Zagotavlja dolgotrajno energijo in preprečuje hitre skoke krvnega sladkorja.

🍼Gomolj krompirja vsebuje le 2 % beljakovin. Te so sestavljene iz vseh aminokislin, ki jih mora dobiti človeški organizem s hrano. Prav zaradi beljakovin, ki so po sestavi podobne jajčnemu beljaku, se krompir uvršča med živila velike vrednosti.

😁Poleg tega krompir vsebuje vitamine in minerale, med katerimi prevladujejo vitamin C, vitamin B6 in kalij, ki so pomembni za zdravje in ne prispevajo k povečanju teže.

👧V krompirju ni glutena, tako ga brez bojazni za presnovne motnje uživajo bolniki s celiakijo.

🤹‍♀️Zmeren vnos krompirja pri uravnoteženi prehrani je tako lahko del zdravega načina prehranjevanja.

🍀Krompir vsebuje zelo malo maščob in lahko služi kot zamenjava za druge, višje kalorične priloge, kot so testenine ali beli riž.

👨‍🍳Pripraviti ga je mogoče na številne zdrave načine: kuhan, pečen, parjen ali pire brez dodanega masla ali smetane. S tem se ohrani nizka vsebnost kalorij.

🥘Kljub temu, da krompir sam po sebi ne redi, lahko način priprave in dodatki, kot so maslo, sir in smetana, znatno povečajo število kalorij in prispevajo k povečanju telesne teže.

😍Drugače je v življenju vedno fajn imeti krompir. Pregovorno se povezuje s srečo in bogastvom.

🎈In še namig … ne pozabite na slovenski krompir. Je izjemno okusen, pridelujejo ga naši kmetje, pod soncem in dežjem, v rodovitni zemlji na območju Slovenije. Najboljše je blizu!

Nazaj