1. junij je DAN MLEKA

29. 05. 2023

 

Predstavljamo vam statistične podatke: 

Proizvodnja masla in konzumnega mleka manjša

S kmetijskih gospodarstev je bilo januarja odkupljenih približno 48.300 ton mleka. To je bilo na mesečni ravni za 4,4 % več, na letni pa za 1,8 % manj. V mlekarnah pa so proizvedli manj masla, konzumnega mleka in smetane ter več fermentiranih mlečnih izdelkov in mleka v prahu.

Masla, konzumnega mleka in smetane manj
 
Mlekarne so proizvedle za skoraj petino manj konzumnega mleka (2.900 ton manj) kot v predhodnem mesecu. Tudi v primerjavi z lanskim januarjem ga je bilo proizvedenega za 14 % manj. Proizvodnja masla se je zmanjšala še izraziteje: na mesečni ravni je količina upadla za več kot polovico, na letni pa za več kot 23 %. Tretja skupina mlečnih izdelkov z manjšo proizvodnjo je bila smetana: mlekarne so je proizvedle za več kot 9 % manj kot mesec prej in za skoraj 2 % manj kot pred enim letom.

Fermentiranih mlečnih izdelkov in mleka v prahu pa več

Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov je bila za več kot 6 % večja kot decembra in za več kot 5 % večja kot v lanskem januarju. Tudi proizvodnja mleka v prahu se je v obeh časovnih primerjavah povečala (za več kot 76 % oziroma za več kot 73 %). 

Sira proizvedenega več kot decembra in manj kot januarja lani

Proizvodnja sira je bila januarja za več kot 2 % večja kot v predhodnem mesecu, a tudi za več kot 4 % manjša kot januarja lani. 

V EU odkupljena enaka količina kravjega mleka
 
Mlekarne v EU so v 2022 odkupile okrog 144,5 milijona ton kravjega mleka, kar je bila skoraj enaka količina kot leto prej. 

Manjše spremembe v proizvodnji mlečnih izdelkov v EU

Proizvodnja mlečnih izdelkov v EU je nekoliko bolj upadla le pri polnomastnem mleku v prahu (zmanjšanje za 5,5 %) in pri zgoščenem mleku (zmanjšanje za 4 %). Pri preostalih skupinah se je spremenila za manj kot 1 %: fermentiranih mlečnih izdelkov so mlekarne v EU proizvedle za 0,6 % manj in sira za 0,5 % manj. Rahlo pa so povečale proizvodnjo posnetega mleka v prahu (za 0,7 %), smetane (za 0,3 %) in masla (za 0,2 %).

Odkupna cena mleka po dolgem času rasti v decembru nižja

Odkupna cena mleka v EU je decembra lani po 22 mesecih rasti upadla za 0,6 %, na 0,574 EUR/kg. Tudi v letošnjem januarju pričakujemo njeno nadaljnje znižanje.

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.

 

Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija

Kravje mleko, odkupljeno s kmetijskih gospodarstev, Slovenija

 

METODOLOŠKO OPOZORILO

 

Mesečni podatki za leto 2023 so začasni. Ob vsakokratni objavi se podatki lahko popravijo in dopolnijo z novimi podatki. Končni podatki za leto 2023 bodo objavljeni do 14. 2. 2024.

 

Ponudnike svežega mleka ali izdelkov iz njega najdete TUKAJ
 

Vir: SURS
 

Nazaj