Akcija S kmetije za vas 2023

16. 10. 2023

Nagrajene kmetije Svenšek, Pri Kovačniku in Matk. 

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v sodelovanju s tednikom Kmečki glas in spletnim portalom Agrobiznis, ki deluje v okviru časnika Finance, danes razglasila rezultate akcije S kmetije za Vas, v kateri je letos sodelovalo 13 kmetij.  Za zlato sončnico na področju pridelave in predelave se je potegovalo osem kmetij, na področju turizma in storitev pa pet kmetij.

Namen akcije je prepoznavanje dobrih kmetijskih praks. Kmetij, ki izvirno, dovršeno in uspešno tržijo lastne pridelke, izdelke ali storitve. Priznanje, ki ga pri tem kmetije prejmejo, predstavljajo potrditev smelih korakov, dobrih odločitev in uspešnosti v načrtovani poslovni dejavnosti. Komisija (Barbara Remec, Petra Šubic in Andrejka Krt) si je vse prijavljene kmetije ogledale in pri tem ocenjevala izvirnost, domiselnost, učinkovitost promocije in prodaje ter celostno podobo kmetije.

Izhodišča in poudarke akcije je predstavila predsednica ocenjevalne komisije Andrejka Krt s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki je sodelovala v tričlanski komisiji, ki je na podlagi terenskega ogleda ocenila sodelujoče kmetije: »Akcija S kmetije za Vas je v zadnjih letih vključena v program javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS. Na podlagi ogleda kmetije in njenih dejavnosti, opravljenega razgovora z nosilci in člani kmetije ter preizkusa njihovih dobrot ali storitev, je komisija podelila zlati sončnici najboljšim kmetijam,« je povzela Krtova.

Prisotne so nagovorili predsednik KGZS Roman Žveglič, direktor ČZD Kmečki glas Tevž Tavčar, v imenu časnika Finance pa je spregovorila Petra Šubic.

Po videopredstavitvah kmetij je sledila razglasitev rezultatov. V kategoriji pridelava/predelava je prejela zlato sončnico kmetija Svenšek iz Sela pri Lovrenc na Dravskem polju, v kategoriji turizem/storitve je bila najboljša kmetija Pri Kovačniku iz Planice pri Framu, posebno priznanje za preplet tradicije z inovativnostjo pa je prejela kmetija Matk iz Logarske doline (opisi kmetij so v nadaljevanju).

Videopredstavitve kmetij so na Youtube kanalu ČZD Kmečki glas

Opis kmetij najete TUKAJ

Vir: KGZS

Nazaj