Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

08. 03. 2022

Slovenska Istra je eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka. 

 

Med poznavalci se je že davno udomačilo védenje, da gre zaradi podnebnih posebnosti, sestave tal in izbora oljk za izjemno oljkarsko območje. Tako ne preseneča, da je Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre živilo z zaščiteno označbo porekla.

Kaj sploh pomeni izraz ‘deviško oljčno olje’. Gre za olje, ki je bilo iz oljke pridobljeno izključno z mehanskimi postopki in ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih aditivov. Ekstra deviško oljčno olje pa v sklopu treh kategorij, v katere na osnovi senzoričnega ocenjevanja in kemijske analize razvrščamo deviška olja, predstavlja najvišjo, torej najbolj kakovostno kategorijo.

Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre je torej izjemno zdravo olje, ki mu skrbno določen način pridelave in skladiščenja podeli posebej visoko vsebnost antioksidantov, poimenovanih biofenoli. K temu največ prispevajo v optimalni zrelosti obrani plodovi istrske belice, ki je mora biti v vsakem olju z zaščiteno označbo porekla vsaj trideset odstotkov. Prav biofenoli so tisti, ki dajejo olju značilen grenek in pikanten okus, zaradi katerega je tako visoko cenjeno tudi z gurmanskega vidika.

Vsaka oljka je sicer produkt oljarjeve celoletne skrbi in truda, a pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Večina zemljišč oljčnikov v Slovenski Istri je takih, da je strojno obiranje na njih tako ali tako ovirano, če ne dejansko onemogočeno. To pa v praksi pomeni manj poškodb na oljkah in boljši končni produkt.

 

Vir: Naša super hrana

Nazaj