Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

05. 06. 2023

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih navad, saj ta pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje.

V sklopu aktivnosti promocije slovenskega mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« smo pripravili projekt s pomenljivim naslovom »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«.

Z njim želimo v obratih javne prehrane, še posebej v segmentu HORECA (HO-teli RE-stavracije in CA-tering), povečati ponudbo mesa, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, ter ozaveščati goste teh lokalov, da je njihova pravica vedeti, od kot je meso, ki ga nudijo, ter ne nazadnje tudi povečati povpraševanje po izdelkih iz te sheme.

V kampanji Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija« nagovarjamo tako predstavnike HORECA segmenta, da v svojo ponudbo vključijo meso slovenskega porekla, ki ima certifikat »izbrana kakovost«, in to na jedilnih listih tudi jasno označijo, kot tudi vse slovenske pridelovalce in ponudnike mesa, da v zadostnih količinah zagotovijo meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.

Označevanje živil ali sestavin jedi, ki imajo certifikat »izbrana kakovost«, je za obrate javne prehrane lahko konkurenčna prednost, saj znak, ki zagotavlja kakovost, gosta pritegne in mu olajša izbiro jedi.

Obratom javne prehrane ponujamo enotne OZNAČEVALCE in jedilne liste ter ostala gradiva, s katerimi še dodatno ozaveščajo goste o pomenu izbiranja lokalnih proizvodov.

Na voljo so naslednji označevalci in gradiva:

  1. nalepke za na vrata gostinskega obrata;
  2. letaki oziroma zastavice za na mizo ali gostinski pult;
  3. posebej prirejen znak oziroma označba »izbrana kakovost – Slovenija« za v nogo ali glavo spletnega mesta;
  4. predloga priložnostnega jedilnega lista za primer, ko želi gostinec izpostaviti jedi, pripravljene z mesom z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«;
  5. video posnetki, ki pojasnjujejo pomen oznake »izbrana kakovost – Slovenija« za meso in pomembnost izbiranja kakovostnega lokalnega mesa (za prenos s spleta).

Označba za sestavine jedi na jedilnem listu

Označba za sestavine jedi na jedilnem listu

Nalepke za na vrata

Nalepke za na vrata

Letak »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Letak spredaj

Letak »Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«

Letak zadaj

Predlog priložnostnega jedilnega lista

Nazaj