Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

15. 01. 2024

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Logotip Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

V svetu, kjer se soočamo z naraščajočimi izzivi trajnosti in odgovornega ravnanja z naravnimi viri, je pomembno, da se posvetimo enemu izmed najbolj osnovnih vidikov našega vsakdana: hrani. Naša super hrana predstavlja nov logotip in slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki odseva našo zavezanost k zmanjševanju izgub hrane in odpadne hrane ter našem odnosu do hrane. Ta korak prihaja v času, ko so statistike o izgubah hrane alarmantne: globalno se približno 14 % proizvedene hrane izgubi med pobiranjem pridelka in maloprodajo, dodatnih 17 % pa se zavrže

Problematika odpadne hrane v Sloveniji

V Sloveniji je problematika odpadne hrane še posebej pereča. V letu 2022 smo v Sloveniji zavrgli 150.839 kg hrane, kar predstavlja povprečno 72 kg na prebivalca. Izgube hrane in odpadna hrana ne ogrožajo le trajnosti naših prehranskih sistemov, ampak prispevajo tudi k podnebnim spremembam preko emisij toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju teh odpadkov. Prav tako lahko negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

Kaj odražata nov logotip in slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«?

Nov logotip odraža našo kolektivno odgovornost in prispevek k zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane. Poudarja, da je vsak od nas – od kmetov, predelovalcev, trgovcev in ponudnikov hrane, do potrošnikov – ključen del rešitve. Z ozaveščanjem, spremembo naših vsakodnevnih navad in spoštljivim odnosom do hrane lahko naredimo velik korak k bolj trajnostni prihodnosti.

Pripravljena je bila tudi celotna strategija »SPOŠTUJMO HRANO – SPOŠTUJMO PLANET«.

Z izgubami hrane zavržemo tudi naravne vire in denar

Ko govorimo o izgubah hrane in odpadni hrani, ne gre zgolj za zavržene obroke. Z izgubami hrane se namreč zapravljajo tudi neprecenljivi naravni viri kot so voda, zemljišča in energija. Izguba hrane pomeni izgubo časa in kapitala, ki so bili vloženi v njeno proizvodnjo. V globalnem merilu to predstavlja ogromno ekološko in ekonomsko breme. Ne smemo pozabiti tudi na negativne vplive, kot so emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo pri odlaganju odpadne hrane in prispevajo k podnebnim spremembam. Ta problematika zahteva celovit pristop in angažiranje na vseh ravneh družbe.

roke, ki so posadile seme

Skupaj lahko dosežemo daljnosežne spremembe

Zavedanje o pomenu zmanjševanja izgub hrane je prvi korak k učinkovitejšemu in bolj trajnostnemu upravljanju z naravnimi viri. Vloga, ki jo ima vsak posameznik v tem procesu, ne sme biti prezrta. Majhna dejanja, kot so premišljeni nakupi, pravilno shranjevanje hrane in kreativna uporaba ostankov, lahko prinesejo velike spremembe.

Številne uporabne napotke za preudarno ravnanje s hrano smo zbrali tukaj:

Pridružite se nam na poti sprememb

S sloganom Spoštujmo hrano, spoštujmo planet in njegovim spremljajočim logotipom se odpira novo poglavje, saj močno sporočilo vabi k razmisleku in k dejanjem, ki prispevajo k trajnostnemu svetu.

Z majhnimi koraki v vsakdanjem življenju, od premišljenih nakupov do učinkovite uporabe hrane, ima vsak izmed nas moč soustvarjati boljšo prihodnost. Ta iniciativa ne poudarja le pomen odgovornega ravnanja z viri, temveč tudi krepi našo zavezo k ohranjanju našega planeta za prihodnje generacije.

 

Vir: Našasuperhrana

Nazaj