Novosti pri označevanju vina

12. 12. 2023

Uredba (EU) 2021/2117, ki označevanje vina približuje označevanju vseh drugih živilskih izdelkov, začne veljati 8. decembra 2023, veljala pa bo za vsa vina in aromatizirana vina, pridelana in ustekleničena po tem datumu.

 

Glavne spremembe v primerjavi s prejšnjim označevanjem vin so dodane obvezne navedbe hranilne vrednosti (energijska vrednost in količina hranil), seznama sestavin in dopolnjen seznam alergenov (pšenične beljakovine).

Nove informacije, ki morajo biti prikazane na natisnjeni etiketi, so:

·         vsebnost alergenov v skladu z Uredbo (EU) 1169/2011 – npr. vsebuje sulfite (če je raven nad 10 mg/l)

·         energijska vrednost na 100 ml – npr. E 298 kJ/72 kcal

·         za dealkoholizirana vina z vsebnostjo alkohola manj kot 10 % je treba navesti rok uporabnosti v skladu z Uredbo (EU) 2021/2117.

 

Vse obvezne navedbe iz 119. člena Uredbe (EU) št. 1308/2013 morajo biti prikazane v istem vidnem polju, vključno s hranilno vrednostjo in seznamom sestavin in prisotnih alergenov. Velikost znakov je enaka ali večja od 1,2 mm. Ne pozabite, da te dodatne zahteve začnejo veljati 8. decembra 2023.

Obvezna označba hranilne vrednosti vključuje energijsko vrednost v kJ/kcal na 100 ml vina in količino hranil v gramih na 100 ml (z navedbo količine maščob, od tega nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, od tega sladkorjev, beljakovin in soli. Energijska vrednost vina je del obvezne označbe hranilne vrednosti vina (poleg količine hranil).

  • Možnost označevanja hranilne vrednosti je na dveh »mestih«:

-  obvezna označba hranilne vrednosti je na etiketi, kar se lahko zapiše s simbolom "E" (za energijo) v kJ in kcal na 100 ml ali

-  v elektronski obliki (dostopni prek QR kode, opremljene na etiketi ter hkrati obvezna navedba energijske vrednosti E. Alergene je potrebno obvezno navesti še fizično na etiketi.

Upoštevati moramo, da e-nalepka ne sme vsebovati nobenih oglasnih ali trženjskih informacij, saj se distribucija prodajnih in trženjskih podrobnosti z obveznimi informacijami o sestavinah ali hranilni vrednosti šteje za kršitev predpisov.

 

  • Energijska vrednost se izračuna s pomočjo pretvorbenih faktorjev za hranila:

ogljikovi hidrati (sladkor):17 kJ/g – 4 kcal/g,

polioli (glicerol): 10 kJ/g – 2,4 kcal/g,

beljakovine:17 kJ/g – 4 kcal/g,

maščobe: 37 kJ/g – 9 kcal/g,

alkohol (etanol):29 kJ/g – 7 kcal/g,

organske kisline:13 kJ/g – 3 kcal/g.

 

Seznam sestavin

Navajanje obveznega seznama sestavin je možno na dveh „mestih“, in sicer na embalaži na etiketi, nalepljeni na steklenici, ali v elektronski obliki (dostopni preko QR kode, ki je natisnjena na papirni etiketi).

Dodatki

Dodatke vinu vedno pišemo kot sestavine. V seznamu sestavin se navede aditive, kot so zapisani v Uredbi (EU) 2019/834 v Preglednici 2. Napiše se celo ime sestavine, kot je navedeno v stolpcu 1, ali pa oznako E in številko aditiva v stolpcu 2 (npr. stabilizator karboksimetil celuloza ali stabilizator E 466).

Seznam sestavin:

·         grozdje,

·         saharoza, zgoščen grozdni mošt, rektificirani zgoščen grozdni mošt (za obogatitev),

·         grozdni mošt, zgoščen grozdni mošt, rektificirani zgoščen grozdni mošt (za dosladkanje),

·         vrelni liker, sladilni liker (za peneče vino, kakovostno peneče vino, kakovostno aromatično peneče vino, gazirano peneče vino, biser vino in gazirano biser vino),

·         regulatorji kislosti (da, če so označeni kot dodatki, npr. vinska kislina, mlečna kislina, kalcijev karbonat …),

·         konzervansi in antioksidanti (da, če so označeni kot dodatki, npr. žveplov dioksid, kalijev bisulfit, kalijev metabisulfit, kalijev sorbat, askorbinska kislina …),

·         sredstva za zbistritev – samo pšenične beljakovine, kot alergeni,

·         stabilizatorji (da, če so označeni kot dodatki, npr. citronska kislina, metatartratna kislina, gumi arabika, manoproteini kvasovk, karboksimetilceluloza ...,

·         plini (da, če se uporabljajo kot aditivi in plini za pakiranje (npr. dodatek pri gaziranem penečem in gaziranem biser vinu in če je polnjeno v inertni atmosferi),

·         snovi, uporabljene v drugih postopkih (da, če so označeni kot dodatki, npr. smola alepskega bora, karamel).

Če so alergeni že vključeni v seznam sestavin, se napišejo in označijo poudarjeno (npr. grozdje, saharoza, sulfit, vinska kislina).

 

Pomožna tehnološka sredstva

Jih sicer ne pišemo, le v primeru, če so ti alergeni (2019/834; Preglednica 2). To so: fermentacijska sredstva (kvasovke kot startna kultura in mlečnokislinske bakterije), sveže droži, inaktivirane kvasovke (popravljanje napak), adsorbenti (oglje), aktivatorji alkoholne in jabolčno-mlečne fermentacije (hrana za kvasovke …), encimi, sredstva za zbistritev – čistila; (razen pšeničnih beljakovin – da, kot alergeni).

 

Označevanje alergenov in snovi, ki povzročajo preobčutljivost

Vedno morajo biti zapisane na embalaži ali etiketi, pritrjeni nanjo. Uveljavljeni izrazi so:

vsebuje sulfit ali žveplov dioksid, jajčne beljakovine, mlečne beljakovine, pšenične beljakovine. Izraze lahko spremlja ustrezen piktogram.

Piktogrami za označevanje alergenov v vinu (Uredba Komisije EU št. 579/2012)

 

 

Ivanka Badovinac, KGZS - Zavod Novo mesto

Zelena dežela, oktober 2023

                     

 

 

Nazaj