Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij

21. 05. 2022

Po času epidemije, ko je bilo srečevanje omejeno, je dogodek ponovno zaživel v vsej svoji povezovalni toplini. Dogodek od ljudi, za ljudi. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij, v zgornjem nadstropju si je možno ogledati razstavo. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

 

V svojem nagovoru je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije zbornice Roman Žveglič čestital vsem, ki so v teh letih gradili blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij, podaril njen pomen za razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah ter pomen ohranjanja in prenašanja tradicije nadgrajene s sodobnimi trendi.

»Festival dokazuje, da imamo v Sloveniji še veliko parov pridnih rok. Časi se seveda spreminjajo in tudi kmetijstvo mora temu slediti, v ta namen je bil vzpostavljen portal Dobrote slovenskih kmetij, ki s pomočjo sodobnosti približuje potrošniku pristnost. Slovensko kmetijstvo se sooča z vrsto težav, a z rusko invazijo so se sprožili pogovori o hrani in samoooskrbi. Ni dovolj, da se le pogovarjamo, potrebno je narediti korak naprej, kriza je običajno primeren trenutek za nove, bolj drzne odločitve. Slovenski kmetje temu sledimo, znamo in pripravljeni smo delati. A prihajajočo prehransko krizo zaradi vse višjih stroškov repromateriala nismo pripravljeni prenesti na lastna pleča. Kmet mora biti tudi ustrezno plačan,« je povedal Žveglič.

»Dobrote slovenskih kmetij so garant kakovosti hrane,« je na otvoritvi dogodka poudaril direktor KGZS Zavoda Ptuj Andrej Rebernišek»Apeliram na potrošnike, da pogledajo od kod hrana prihaja. Če kupimo domačo hrano ne pomeni, da nagradimo trgovca. Nagradimo ljudi, ki gradijo in delajo našo Slovenijo.«

V soboto in nedeljo bodo potekala podeljevanja priznanj za nagrajene izdelke. »Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 217 skupin živil prijavile kar 987 dobrot. Prvič doslej so med kategorije dodali ribje izdelke,« je povedal predsednika organizacijskega odbora festivala Peter Pribožič ter poudaril, da to kaže na izjemno kakovosti proizvodov kmetij, ki predstavljajo priložnost za razvoj kmetij, še posebej na območjih s težjimi pogoji pridelave.

Letošnji festival je namenjen predstavitvi olj. »Pridelava oljaric in izdelava olja je priložnost za kmetije, še posebej zdaj v zaostrenih razmerah, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje, je pomembno, da se s tem ukvarjamo tudi na slovenskih kmetijah,« dodaja Pribožič.

 

Preberite še: Dobrote slovenskih kmetij so tokrat dišale tudi iz loncev

Vir: KGZS

Ključne besede: Dobrote slovenskih kmetij, hrana, festival, olja

Nazaj