Priprave na Dobrote slovenskih kmetij v polnem teku

27. 02. 2024

Organizatorji KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo razpis za sodelovanje objavili v decembru 2023, redno zbiranje prijav je potekalo do 19. januarja 2024, potem smo še podaljšali možnost prijave izdelkov v ocenjevanje, če je kdo morebiti spregledal razpis.  Veliko dela opravi celotna javna služba kmetijskega svetovanja pri območnih zavodih in Zborničnem uradu, predvsem pri zbiranju prijav in vzorcev za ocenjevanje ter sodelovanju kmetij.

 

V ocenjevanju bo okrog devetsto izdelkov iz sedemnajstih skupin, znotraj skupin so tudi posamezne kategorije  izdelkov. Strokovne komisije so 6. februarju 2024 že začele s senzoričnimi ocenjevanji dobrot, ki bo potekalo vse do 15. maja 2024, ko bodo v ocenjevanju še skupina kruhi, peciva, potice in ostali izdelki iz moke. 

Poleg ocenjevanja je zelo pomembno, da organiziramo dober festival, ki privabi ljudi podeželja in mesta, kjer spoznavajo bogastvo slovenskega podeželja. Ob kulturnem programu, delavnicah, strokovnem posvetu in poizkušnji z možnostjo nakupa  se na festivalu Dobrote slovenskih kmetij spoznava slovensko podeželje. Otroke iz vrtcev in osnovnih šol smo povabili k likovnemu natečaju  »Za vsako bolezen rožica raste na slovenskem podeželju«. Na ta način tudi otroke vabimo, da se bolj zavedajo pomena slovenke hrane, slovenskega kruha in pravilnega odnosa do hrane ter preko ustvarjenih likovnih del tudi pokažejo pozitiven odnos do slovenskega podeželja.

Že sedaj velja povabilo na Ptuj.

Nazaj