Slavnostna otvoritev 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij

17. 05. 2024

V Minoritskem festivalu na Ptuju se je pričel 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Prireditev je slavnostno otvorila njena častna pokroviteljica, predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.

Največja vseslovenska prireditev na področju razvoja in promocije slovenskega podeželja bo trajala do vključno nedelje, ko bodo podeljena priznanja. Ocenjenih je bilo 888 dobrot iz 450 kmetij v 17-ih skupinah. Podeljenih bo 790 priznanj. V preteklih 35-ih letih je bilo podeljenih že 24. 450 priznanj.

Uvodni nagovor je imela predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, ki je povedala, da festival povezuje pridelovalce, predelovalce in ljubitelje slovenske hrane in da številčna udeležba potrjuje naklonjenost ljudi do lokalno pridelane hrane. »Tu sem, da podprem kmetijstvo in poudarim vlogo lokalno pridelane hrene za blaginjo ljudi. Vsakokrat, ko smo v trgovini ali na tržnici, se moramo zavedati posledic naše izbire. Odločitev za slo hrano je izraz spoštovanja do naše identitete in zavedanja, da smo za ohranitev podeželja soodgovorni vsi,« je dejala.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič se je zahvalil predsednici RS za častno pokroviteljstvo festivala. Zahvalil se je vsem sodelavcem in KGZ Ptuj ter kmetom. »Tukaj je zmes prenosa znanja, tradicije s sodobnimi prijemi. Tega kmetom ne more vzeti nihče. Če teh razstav ne bi bilo, bi se moralo o tem začeti razmišljati danes,« je povedal.

Andrej Rebernišek, direktor ptujskega zavoda je povedal, da je obisk predsednice da potrditev, da si slovensko podeželje zasluži tak festival:  »Ne bi smelo biti Slovenca, ki ne bi obiskal dobrot slovenskih kmetij. Kot smo ponosni na športnike, moramo biti tudi ponosni na naše podeželje.«

V prihodnjih dneh bo na festivalu med drugim mogoče degustirati vinske sorte nagrajenih vzorcev, si ogledati nastop folklornih skupin (Folkfest) ter spremljati podelitev priznanj za nagrajene izdelke.

Vir: KGZS

Nazaj