Uspešen zaključek jesenskega dogodka Podeželje v mestu Ljubljana

25. 09. 2023

Jesenski vrtiljak okusov in doživetij na Podeželju v mestu Ljubljana, se je začel precej neobetavne, močno deževje in tema sta spremljala kmetije na poti na Pogačarjev trg. A neustrašnim gospodaricam in gospodarjem kmetij, ki so se zadnjo soboto predstavili Ljubljančanom in ostalim obiskovalcem Ljubljane, je bila pot poplačana.

 

Dež se je ob ravno pravem času ustavil in prizorišče je zaživelo, ravno v času, ko je na prizorišče prišel predsednik KGZS Roman Žveglič. Imenitni kulinarični izdelki s kmetij slovenskega podeželja so navdušili številne obiskovalce in našli nove lastnike.

Med njimi člani Gočlove kmetije s ponudbo Ptujskega lüka, avtohtono sorto čebule, ki je na trgu Evropske unije zaščitena z geografsko označbo. Kmetija Krabonja z največkrat nagrajenim sadnim kruhom, s peko katerega je začela gospa Cvetka. Ob njenem mentorstvu poslanstvo nadaljuje hči Alenka. Imenitne ekološko pridelane goste sokove in pisane testenine pod imenom Crkljanček. Na stojnici kmetije Kauran lešnike, pražene lešnike, bučna semena, pražena bučna semena, bučno moko in olje. Lešnike, milo in aronijo pridelujejo tudi na Eko kmetiji Vodnjav. Izidor in Manca paseta ovčice in gospodarita na kmetiji Vučji ogrizek, med njunimi izdelki izstopajo jogurti z ovčjega mleka v ličnih steklenih kozarčkih, ki z okusi navdušijo.

Ekološka kmetija Bočaj je bila na trgu edina s ponudbo vrhunskega oljčnega olja. O vzreji koz in lastnostih kozjega mleka je obiskovalcem tolmačila Maruška z Ekološke kmetija Planko& Kleh. Mlad par s kmetije Lindenhof iz Šentjanža pri Dravogradu se je s sončničnim in bučnim oljem v vabljivi embalaži, na dogodku Podeželje v mestu, predstavljal prvič in marsikoga navdušil. Imenitne mesnine s Haloz, so hitro kopnele na stojnici kmetije Vavpotič– Cestnik. Na stojnici Eko zeliščne kmetije Kalan so razkrivali skrivnost uporabe zelišč in tradicionalnih pripravkov. Zveza Biodinamikov Slovenije je predstavljala način pridelave rastlin v sozvočju s planeti in naravo.

Na sedmih stojnicah so se predstavljali predstavniki madžarske manjšine v Prekmurju. Poleg odličnega medu, cvetnega prahu in sadnih namazov so ponujali očarljive lončene izdelke, poslikane lesene okraske in zeliščne izdelke 'fino s Kristino'. V sklopu razstave »SEKELJSKI POPOTNIK«, so vsako polno uro popeljali na ogled predmetov iz zbirke gospoda Bálintha. Predmete, ki obujajo spomin na preteklost kot na primer litoželezne peči, likalniki, kmečko orodje, statve, kontrabas, skrinje, vezenine, pisemski dokumenti in narodne noše.

Zaradi slabega vremena je bil kulturni program dogodka nekoliko prilagojen in kramljanje med obiskovalci dogodka tako bolj umerjeno. Franci Peternelj in poskrbel za glasbeno ozadje ter povezovanje dogajanja, ki je vabilo k druženju. Vonj ocvrtih langošev je zlakotil obiskovalce in vrsta potrpežljivih je čakala na to slano prekmursko dobroto izjemnega okusa, ki je pošla še pred koncem dogodka.

Nazaj