V shemo »Izbrana kakovost« je vstopil tudi sektor žit

27. 07. 2023

 

Zelo kmalu bomo potrošniki lahko kupovali tudi kruh in izdelke iz žit višje kakovosti, ki so jasno označeni z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč priznalo označbo »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija) za sektor žit.

V shemo »izbrana kakovost« je poleg sektorjev mesa (goveje, prašičje, perutninsko, drobnica), mleka in sadja vstopil tudi sektor žit. Skupno vlogo za priznanje označbe »izbrana kakovost« za pridelavo in predelavo žit (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, koruza, proso) in ajde so na ministrstvo vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružna zveza Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Izdelki morajo zadostiti strogo predpisanim pogojem

V pripravljeni specifikaciji so natančno predpisani pogoji pridelave in predelave žit in ajde. Vse uporabljene sestavine iz žit in ajde morajo biti slovenskega porekla in imeti certifikat. Prav tako morajo certifikat imeti tudi druge uporabljene sestavine, za katere je že priznana uporaba označbe »izbrana kakovost« z navedbo države pridelave in predelave (Slovenija), kot na primer skuta ali jabolka v zavitku. To pomeni, da vse sestavine, ki so del izdelka, morajo izpolnjevati zahteve in biti certificirane, da zagotavljajo visoko kakovost in sledljivost ter izpolnjujejo kriterije sheme»izbrana kakovost – Slovenija«.

Označbo lahko uporabljajo le certificirani proizvajalci

Preden lahko proizvajalci uporabijo označbo »izbrana kakovost – Slovenija« za označevanje pridelkov in izdelkov iz žit in ajde, morajo pridobiti certifikat pri certifikacijskih organih. Ti certifikacijski organi letno preverjajo, ali proizvajalci izpolnjujejo zahteve, ki so opredeljene v specifikaciji.

Obstajajo trije certifikacijski organi, ki izvajajo postopek certificiranja: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON -CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).

Vir: našasuperhrana

Nazaj