Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

Video posnetek 

 


Uporaba znaka Dobrot slovenskih kmetij

S sodelovanjem na festivalu Dobrote slovenskih kmetij in z uporabo znaka Dobrot slovenskih kmetij ponudniki zagotavljajo kupcem kakovost nagrajenih izdelkov. Izdelke ocenjuje strokovna komisija, na podlagi česar so vsako leto podeljena zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost. Znaki kakovosti za nagrajeni izdelek se lahko uporabljajo tri leta od podelitve priznanja. Nagrajeni izdelki, ki se oglašujejo in predstavljajo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, se morajo dati na ocenjevanje najmanj enkrat v treh letih.

Za podrobnejše informacije in sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij kontaktirajte vaše svetovalce za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda. Za nakup in pridobitev znakov kakovosti smo dosegljivi na e-naslovu: barbara.herga@kgz-ptuj.si ali tel. št.: 051-676-065.

 


Spoznajmo sheme kakovosti 

Zaščitena označba porekla  (ZOP)

Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Izbrana kakovost (IK)

 

Ekološki pridelki

in živila

​​

 
Višja kakovost

 
Integrirana pridelava

 

Več si lahko preberete TUKAJ

Razpis za sodelovanje na 35. državnem ocenjevanju DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2024

20. 12. 2023

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in razstavo vseh nagrajenih izdelkov bo potekala od 17. do 19. maja 2024 v minoritskem samostanu na Ptuju. Tako kot v preteklih letih, bodo tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije. Podeljena bodo zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.

 

 

Novosti pri označevanju vina

12. 12. 2023

Uredba (EU) 2021/2117, ki označevanje vina približuje označevanju vseh drugih živilskih izdelkov, začne veljati 8. decembra 2023, veljala pa bo za vsa vina in aromatizirana vina, pridelana in ustekleničena po tem datumu.

 

Ozimnica in predelava sadja

28. 11. 2023

Kljub temu da vsaka predelava zahteva svoj tehnološki postopek, so nekatera pravila skupna.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk – super hrana je super blizu!

15. 11. 2023

V prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je danes potekal osrednji medijski dogodek pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Ta bo pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«  potekal v sklopu dneva slovenske hrane v petek, 17. novembra (tretji petek v  novembru). Gre za medresorski projekt, v katerem sodeluje petnajst partnerjev in ga vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Osnovni cilj je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

 

Kmetijske organizacije podale pobudo za zagotavljanje sledljivosti in označevanje porekla živil v javnih ustanovah

09. 11. 2023

Skupine prebivalcev, ki se prehranjujejo v javnih ustanovah in njihovi zakoniti skrbniki imajo pravico do informiranosti glede porekla obrokov, ki se pripravljajo v teh ustanovah in ga za njih izberejo odločevalci teh ustanov oz. njihovi ustanovitelji (lokalne skupnosti, država).

 

»Recepti z okusi Slovenije«

07. 11. 2023

Z  željo spodbuditi odgovorno prehransko verigo  od njive do krožnika, smo stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in zadrug pred letom dni na Vlado Republike Slovenije naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Potekal bi vsak tretji teden v novembru, z vrhuncem v petek, ko bi utečeno obeleževali Tradicionalni slovenski zajtrk. V tednu slovenske hrane bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove na svoje jedilnike uvrstile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin ter živila slovenskega porekla.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

23. 10. 2023

Na dan slovenske hrane, ki ga bomo letos obeležili v petek, 17. novembra, bo že trinajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), tokrat pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k sodelovanju vsako leto povabi zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pobuda pa se širi tudi v druge institucije.

 

Posvet Dopolnilne dejavnosti na kmetiji 2023

20. 10. 2023

V torek, 17. oktobra je v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal posvet Dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Akcija S kmetije za vas 2023

16. 10. 2023

Nagrajene kmetije Svenšek, Pri Kovačniku in Matk. 

 

Uspešen zaključek jesenskega dogodka Podeželje v mestu Ljubljana

25. 09. 2023

Jesenski vrtiljak okusov in doživetij na Podeželju v mestu Ljubljana, se je začel precej neobetavne, močno deževje in tema sta spremljala kmetije na poti na Pogačarjev trg. A neustrašnim gospodaricam in gospodarjem kmetij, ki so se zadnjo soboto predstavili Ljubljančanom in ostalim obiskovalcem Ljubljane, je bila pot poplačana.

 

Izveden nadzor nad realizacijo določil zelenega javnega naročanja na področju živil

21. 09. 2023

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo - Inšpekcija za kmetijstvo je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letu 2023. Nadzor je bil opravljen v vrtcih, šolah, domovih starejših občanov in bolnišnicah, glede izpolnjevanja določil Uredbe o zelenem javnem naročanju.

 

Srečanje med ponudniki živil in javnimi zavodi v okviru MO Kranj

14. 09. 2023

V torek, 12.9.2023 je potekalo srečanje ponudnikov živil in javnih zavodov, katerega dogodek je organizirala Mestna občina Kranj. Namen dogodka je bil srečanje s predstaviki javnih zavodov, ki so zadolženi za naročanje živil v njihovih ustanovah ter ponudniki živil (kmetijami, zadrugami). Ponudniki živil so na stojnicah predstavili njihovo ponudbo živil, ki se jo da dobiti na njihovi kmetiji. 

 

Dobrote slovenskih kmetij na sejmu Agra

04. 09. 2023

Tudi letos smo na sejmu AGRA predstavili festival in portal DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

 

Zaščiteno seneno meso

16. 08. 2023

Na pobudo KGZS je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nacionalno zaščitilo »seneno meso« z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. V času postopka zaščite so proizvajalci senenega mesa ustanovili Zavod seneno meso in mleko. 

 

Ravnanje v času poplav: živila, živali, FFS

07. 08. 2023

"Na nasvet se obrnite na javno službo kmetijskega svetovanja pri KGZS, ki bo, kot vedno ob naravnih nesrečah, prisluhnila in ustrezno svetovala," poziva Roman Žveglič, predsednik KGZS.

 

Javni razpis, odpadna hrana

20. 07. 2023

Javni razpis je namenjen zbiranju predlogov v okviru programa enotnega trga (SMP) – sklop hrana: „Nepovratna sredstva za deležnike za izboljšanje merjenja odpadne hrane (živilskih odpadkov) in pomoč pri izvajanju preprečevanja nastajanja odpadne hrane (živilskih odpadkov) v njihovih dejavnostih in organizacijah“. 

Uspešna zgodba Domače dobrote Metka

17. 07. 2023

Tokrat vam predstavljamo uspešno zgodbo Metke Harej iz Vipavske doline. 

 

Kako pravilno zamrzniti hrano?

30. 06. 2023

Pomembno je, da živila zamrznemo takoj, ko jih prinesemo iz trgovine ali tržnice. Tako preprečimo razraščanje bakterij in poskrbimo, da bodo obdržala svojo kakovost in okus. Vso zamrznjeno hrano obvezno opremimo z datumom, da imamo nadzor nad tem, koliko časa je že v zamrzovalniku. Kadar shranjujemo kuhano hrano, je zelo pomembno, da jo najprej ohladimo.

 

Višji delež države

27. 06. 2023

Sofinanciranje zavarovalne premije za kmetijsko proizvodnjo bo s 1. julijem zvišano s 55 na 60 odstotkov. 

 

Vabljeni k sodelovanju na septembrskem Podeželju v mestu Ljubljana

22. 06. 2023

K sodelovanju vabimo kmetije s  ponudbo kakovostnih pridelkov in izdelkov. Veseli bomo pobud pri soustvarjanju kulturnega programa, delavnic, prikaza dela na kmetiji, turističnih zanimivosti regij in podobno. 

 

Srečanje dobaviteljev in organizatorjev prehrane - projekt dinamični nabavni sistem za živila v javnih zavodih

14. 06. 2023

Mestna občina Kranj želi v okviru javnega naročanja živil vključiti čim več hrane proizvedene v domačem okolju s strani lokalnih ponudnikov v prehrano v javnih zavodih. Javni zavodi v občini se že tri leta vključujejo v skupen dinamični nabavni sistem živil ob pomoči zunanjih sodelavcev. 

 

Lokalno pridelati, lokalno porabiti

08. 06. 2023

Na KGZS-Zavodu MB je ob svetovnem dnevu varnosti hrane potekala okrogla miza na temo dviga samooskrbe in krepitve kratkih verig pri oskrbi s hrano. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi dobre prakse naročanja in porabe lokalnih kmetijskih pridelkov in izdelkov v javnih zavodih.

 

Gostinci, označite meso »izbrana kakovost – Slovenija«

05. 06. 2023

Slovenci kot potrošniki smo zadnja leta bolj ozaveščeni o pomembnosti izvora živil, ki jih kupujemo. Vedno bolj cenimo slovensko hrano in po njej vse pogosteje povprašujemo. Pozitiven odnos do lokalne kakovostne hrane je ključen pri ustvarjanju dolgoročnih potrošniških in prehranskih navad, saj ta pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje.

1. junij je DAN MLEKA

29. 05. 2023

 

Sreča je, da živimo v državi, kjer imamo obilo domače hrane - jo cenimo dovolj?

22. 05. 2023

Na osrednji slovenski kulinarični prireditvi s 34-letno tradicijo, ki tradicionalno poteka v slikovitem Minoritskem samostanu na Ptuju, se je med 19. in 21. majem 2023 predstavljala kulinarična ponudba slovenskih kmetij. 

 

Rezultati ocenjevanja na DOBROTAH SLOVENKIH KMETIJ 2023

18. 05. 2023

Predstavljamo vam rezultate letošnjega ocenjevanja na DOBROTAH SLOVENSKIH KMETIJ. 

 

SEZNAM prodajalcev na 34. razstavi »DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2023«

16. 05. 2023

V dneh od 19. do 21. maja 2023 bodo dobitniki priznanj Dobrot slovenskih kmetij prodajali svoje izdelke na notranjem dvorišču minoritskega samostana na Ptuju. 

 

Varujmo rastline, naš vir življenja

12. 05. 2023

12. maj je mednarodni dan zdravja rastlin

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) 12. maj razglasila za mednarodni dan zdravja rastlin, ki poteka pod sloganom Varujmo rastline, naš vir življenja

27. javni razpis iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva iz Programa razvoja podeželja 2014-2020

03. 05. 2023

Vložitev vloge poteka od 15. maja do vključno 26. julija 2023 do 14. ure.

 

Sodelovanje med kmetijami in javnimi zavodi – komunikacija z naročniki je dovoljena!

24. 04. 2023

V sklopu aktivnosti portala Dobrote slovenskih kmetij je konec aprila, v prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, potekalo izobraževanje na temo zelenega javnega naročanja. »Komunikacija z naročniki je dovoljena!« je med drugim poudaril Matej Cerovšek, član ekipe za zeleno javno naročanje.

 

Varujmo opraševalce!

13. 04. 2023

Javnost je zelo dovzetna za varovanje okolja in ohranjanje pestrosti rastlinskega in živalskega sveta. Pomemben del te pestrosti so tudi kmetijske rastline. Te pa so podvržene napadom bolezni in škodljivcev, lahko v taki meri, da ogrozijo pridelek, s tem pa tudi ekonomski položaj pridelovalca.

 

23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane

27. 03. 2023

Evropski državljanski odbor za odpadno hrano je v začetku februarja sprejel 23 priporočil o nadaljnjem zmanjševanju odpadne hrane po vsej EU. O priporočilih so glasovali državljani, ki so s svojimi glasovi podali vpoglede o tem, kako pospešiti ukrepe za zmanjšanje živilskih odpadkov v EU.

 

Podaljšan rok za prijavo v integrirano pridelavo in ekološko kmetovanje

16. 03. 2023

Rok za prijavo oziroma obnovitev prijave v kontrolo za integrirano pridelavo, ekološko kmetovanje in ekološko čebelarjenje je podaljšan do 30. marca 2023

3,5 milijona evrov izredne začasne podpore zaradi posledic ruske invazije na Ukrajino

08. 03. 2023

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek, 3. marca 2023, v Uradnem listu RS objavilo javni razpis iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (PRP RS) za obdobje 2014–2020 za ukrep izredna začasna podpora kmetom ter mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem, ki jih je vpliv ruske invazije na Ukrajino še posebej prizadel.

Prijave za S kmetije za Vas 2023 do 18. marca

06. 03. 2023

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas s časopisom Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis vabijo k sodelovanju v akciji S kmetije za Vas 2023.

 

Podeželje v mestu Ljubljana se vrača - vabljeni k sodelovanju

22. 02. 2023

Podeželje v mestu se po dvoletnem premoru vrača s svojim poslanstvom zbliževanja podeželja z mestom in mesta s podeželjem. Poleg odlične ponudbe kmetij bo dogodek obogaten s kulturnim in kulinaričnim programom velikonočne tradicije slovenskega podeželja.

 

Zbirka tradicionalnih sort sadnih rastlin

14. 02. 2023

Konec leta 2022 je izšla brošura Zbirka tradicionalnih sort sadnih rastlin, ki so jo pripravili na Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje. Zbirka obsega kar 169 sort sadnih rastlin iz travniških sadovnjakov.

 

Priporočena sortna lista za krompir v letu 2023

06. 02. 2023

Javna služba v poljedelstvu je v sodelovanju s Strokovno skupino za poljedelstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pripravila Priporočeno sortno listo krompirja za leto 2023. Na podlagi te se bodo pridelovalci krompirja lažje odločali za nakup najprimernejše sorte krompirja, ki je kar najbolj prilagojena na naše rastne razmere in zahtevam potrošnikov.  

 

Prva ocenjevanja so že pred vrati - Dobrote slovenskih kmetij

30. 01. 2023

Razstavo Dobrote slovenskih kmetij bodo letos na Ptuju pripravili že 34-tič zapovrstjo. Priprave na razstavo so že v polnem teku, več podrobnosti pa je predstavil predsednik organizacijskega odbora Festivala Dobrot slovenskih kmetij Peter Pribožič, KGZS – Zavod Ptuj.

 

Leto 2023 razglašeno za mednarodno leto prosa

25. 01. 2023

Letošnje leto je Mednarodno leto prosa (angleško International Year of Millets – IYM). Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je marca 2021, na pobudo Indije in Nigerije ter s podporo Agencije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in drugih držav iz vsega sveta, leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa.

 

Uporaba znaka DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ

17. 01. 2023

S sodelovanjem na festivalu Dobrote slovenskih kmetij in z uporabo znaka Dobrot slovenskih kmetij ponudniki zagotavljajo kupcem kakovost nagrajenih izdelkov. Izdelke ocenjuje strokovna komisija, na podlagi česar so vsako leto podeljena zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost.

Znaki kakovosti za nagrajeni izdelek se lahko uporabljajo tri leta od podelitve priznanja. Nagrajeni izdelki, ki se oglašujejo in predstavljajo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, se morajo dati na ocenjevanje najmanj enkrat v treh letih.

Posvet Dopolnilne dejavnosti na kmetiji 2022

10. 01. 2023

Se niste morali udeležiti posveta o Dopolnilnih dejavnostih na kmetiji? Lahko si pogledate video posnetek. 

 

RAZPIS: 15 milijonov evrov za naložbe v predelavo ter trženje kmetijskih proizvodov

03. 01. 2023

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis iz Programa razvoja podeželja (PRP) 2014­-2020 za naložbe v predelavo ter trženje kmetijskih proizvodov - iz podukrepa 4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov. Vložitev vlog poteka od 23. januarja 2023 do vključno 18. aprila 2023 do 14. ure. Nepovratna sredstva za sofinanciranje se zagotavljajo iz PRP 2014–2020 in proračuna Republike Slovenije.