Navodila za vpis v bazo in portal Dobrote slovenskih kmetij

Video posnetek 

 


Uporaba znaka Dobrot slovenskih kmetij

S sodelovanjem na festivalu Dobrote slovenskih kmetij in z uporabo znaka Dobrot slovenskih kmetij ponudniki zagotavljajo kupcem kakovost nagrajenih izdelkov. Izdelke ocenjuje strokovna komisija, na podlagi česar so vsako leto podeljena zlata, srebrna in bronasta priznanja za kakovost. Znaki kakovosti za nagrajeni izdelek se lahko uporabljajo tri leta od podelitve priznanja. Nagrajeni izdelki, ki se oglašujejo in predstavljajo v okviru Dobrot slovenskih kmetij, se morajo dati na ocenjevanje najmanj enkrat v treh letih.

Za podrobnejše informacije in sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij kontaktirajte vaše svetovalce za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah na območju vašega kmetijsko gozdarskega zavoda. Za nakup in pridobitev znakov kakovosti smo dosegljivi na e-naslovu: barbara.herga@kgz-ptuj.si ali tel. št.: 051-676-065.

 


Spoznajmo sheme kakovosti 

Zaščitena označba porekla  (ZOP)

Zaščitena geografska označba (ZGO)

Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP)

Izbrana kakovost (IK)

 

Ekološki pridelki

in živila

​​

 
Višja kakovost

 
Integrirana pridelava

 

Več si lahko preberete TUKAJ

E-knjiga receptov slovenskih chefov iz Tedna restavracij

21. 06. 2024

V okviru spomladanskega Tedna restavracij 2024 je v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala nagradna igra Moj recept, v kateri je sodelovalo 30 priznanih slovenskih chefov, ki so delili svoje recepte z uporabo govejega in perutninskega mesa z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

Za več lokalne hrane v javnih zavodih

12. 06. 2024

Biotehniški center Naklo je v sredo, 5. junija 2024, gostil regijsko srečanje Skupaj za več lokalne hrane v javnih zavodih, ki so ga skupaj organizirali Mestna občina Kranj, Razvojna agencija Sora, Razvojna agencija Ragor in Biotehniški center Naklo.

Izzivi za pridelavo in oskrbo s slovenskimi super živili skozi letne čase

27. 05. 2024

V okviru Festovala Dobrote slovenskih kmetij se je odvijal tudi Strokovni posvet - Slovenska super živila skozi letne čase. 

 

Slavnostna otvoritev 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij

17. 05. 2024

V Minoritskem festivalu na Ptuju se je pričel 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Prireditev je slavnostno otvorila njena častna pokroviteljica, predsednica države dr. Nataša Pirc Musar.

Prihaja 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

13. 05. 2024

Od 17. do 19. maja bo v Minoritskem samostanu na Ptuju potekal 35. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

 

4. slovenski dan brez zavržene hrane

25. 04. 2024

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljena.

 

Čudovito sobotno dopoldne na Podeželju v mestu Ljubljana in pridite spet

17. 04. 2024

Konec marca je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani zaživelo tradicionalno Podeželje v mestu – velika noč na podeželju v krasnem vremenu in ob zvokih res imenitne velike lajne, ki sta jo izmenično vrtela Mare in Irena, člana kulturnega društva Kranjski komedijanti. Hitenje ob jutranjem postavljanju stojnic, na katere so kmetje z različnih delov Slovenije razložili svoje pridelke in izdelke, se je prelilo v pravo tržno vzdušje v središču Ljubljane. Več o dogajanju v nadaljevanju. Dodajamo le še informacijo, da bo Podeželje v mestu Ljubljana ponovno zaživelo v soboto, 11. maja ...

 

Označevanje živil

02. 04. 2024

Podajamo vam nekaj informacij glede označevanja živil. 

 

​ 𝐙𝐌𝐎𝐓𝐄 𝐢𝐧 𝐃𝐄𝐉𝐒𝐓𝐕𝐀 ​- krompir redi?

20. 03. 2024

𝙿𝚛𝚊𝚟𝚒𝚓𝚘, 𝚍𝚊 𝚔𝚛𝚘𝚖𝚙𝚒𝚛 𝚛𝚎𝚍𝚒. 𝙰 𝚝𝚘 𝚍𝚛ž𝚒?

𝐆𝐫𝐞 𝐳𝐚 𝐳𝐦𝐨𝐭𝐨!

 

Ste že slišali za seneno mleko?

04. 03. 2024

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po čem seneno mleko izstopa.

 

Priprave na Dobrote slovenskih kmetij v polnem teku

27. 02. 2024

Organizatorji KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo razpis za sodelovanje objavili v decembru 2023, redno zbiranje prijav je potekalo do 19. januarja 2024, potem smo še podaljšali možnost prijave izdelkov v ocenjevanje, če je kdo morebiti spregledal razpis.  Veliko dela opravi celotna javna služba kmetijskega svetovanja pri območnih zavodih in Zborničnem uradu, predvsem pri zbiranju prijav in vzorcev za ocenjevanje ter sodelovanju kmetij.

 

Sektor sadja vstopil v program promocije za obdobje 2024 – 2026

19. 02. 2024

Sektor sadja je 1. 1. 2024 vstopil v že tretje programsko obdobje 2024–2026, v okviru katerega bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti namenjene splošni promociji slovenskega sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

VEČ SLOVENSKE HRANE V JAVNIH ZAVODIH BI IMELO BLAGODEJEN VPLIV NA ZDRAVJE IN RAZOGLJIČENJE

13. 02. 2024

Ljubljana, 12. februar 2024 – V dvorani Državnega sveta se je v organizaciji Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij odvil posvet z naslovom Slovenska hrana v javnih zavodih. Namen posveta je bil osvetliti izzive, s katerimi se srečujejo javni zavodi in ponudniki pri oskrbi z lokalnimi živili, ter poiskati možne rešitve, ki jih je moč udejanjiti le z dialogom med vsemi deležniki v verigi. Trenutno javni zavodi skupaj z javnim sektorjem naročijo za več kot 200 milijonov evrov hrane letno, pri čemer se srečujejo z resnimi izzivi pri izpolnjevanju zahtev, ki jih prinaša zakonodaja na področju zagotavljanja zadostnih količin ekoloških živil in živil iz shem kakovosti v okviru javnega naročanja. Posebno oviro predstavlja tudi dejstvo, da so ekološki pridelki in živila pogosto v višjem cenovnem razredu, zato jih javni zavodi lahko le občasno vključujejo v svoje jedilnike.

 

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

05. 02. 2024

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

 

Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

29. 01. 2024

V Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na voljo so tudi lokalni orehi, lešniki in mandlji, jagodičje, kot so jagode in borovnice, pa tudi mediteranske sadne vrste, kot sta kaki in figa. Preberite tudi, kdaj zori katera vrsta sadja.

Nov logotip za slogan Spoštujmo hrano, spoštujmo planet

15. 01. 2024

V decembru 2023 je bil izbran logotip za slogan »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, s katerim bomo podprli komunikacijske aktivnosti na področju zmanjševanja izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Logotip Spoštujmo hrano, spoštujmo planet