Orehova potica

28. 12. 2021

Slovenska potica - zajamčena tradicionalna posebnost

Orehovi piškotki

21. 12. 2021

Medenjakovi razpokančki

15. 12. 2021

Razpokančki so čisto preprosti piškoti, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni. Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava ni zahtevna. 

Šink in klobasa z zeljem ter ajdovimi žganci

07. 12. 2021

Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda in danes cenjena tudi zato, ker ne vsebuje glutena. Predvsem stare sorte ajde imajo zelo prijeten vonj, v času cvetenja pa so odlična paša za kranjsko čebelo. Ajdovi žganci so brezčasna jed, primerna za vsak letni čas. Zagotovo so najokusnejši zabeljeni z mastjo in ocvirki. Še posebej v zimskem času ne gre pozabiti na kislo zelje in njegovo visoko vsebnost vitamina C.

SEGEDIN GOLAŽ

30. 11. 2021

Kislo zelje naj bo pogosto na jedilniku vseh, ki se zavedajo pomena kakovostne in naravne hrane za zagotavljanje zdravega življenja. Pomirja, blaži stres, izboljšuje koncentarcijo in možganske sposobnosti, krepi imunski sistem. 

Skutni namaz z želodcem, pršutom in olivami

18. 11. 2021

Na podeželju radi postrežejo z dobro kmečko malico, ki okrepča pohodnike, kolesarje in delavce. Narezan želodec, pršut in kruh so energijsko bogata jed. Posebno svežino jim dodajo olive in skutni namaz.

ZORENA GOVEDINA Z JABOLČNO OMAKO

11. 11. 2021

Zorenje govedine je postopek mehčanja (žlahtnenja) mesa. Večje kose govejega mesa vakumiramo v vrečke in jih na hladnem zorimo določen čas. Meso lahko zorimo tudi v posodi, v katero položimo meso in ga zalijemo z oljem. Meso mora biti sveže in ne sme biti predhodno zamrznjeno. Zoreno meso lahko kasneje zamrznemo. Čas zorenja je odvisen od temperature hlajenja.  Pri 0 – 1˚C traja od 5 do 8 tednov ali več, pri temperaturi 4 – 5 ˚C pa 7 – 10 dni.

Krema iz pečene buče hokaido z bučnim oljem in zelišči

Krema iz pečene buče hokaido z bučnim oljem in zelišči

02. 11. 2021

Predstavljamo vam bučno kremo. 

ČOMPE S SKUTO

26. 10. 2021

Čompe s skuto je značilna regionalna jed doline Soče. Izraz »čompe« je narečno poimenovanje za krompir. Jed je zelo razširjena, saj so zaradi težkih življenjskih razmer nekoč v tej gorski dolini pridelali le krompir, sir in skuto. Najpogosteje so jo pripravljali za večerjo, ko je bila zbrana vsa družina. Tudi danes velja za okusno in sočno jed.

Jelen s hruško

28. 09. 2021

HRUŠKE Z MELISINOM PESTOM

21. 09. 2021

Hruške z melisinom pestom

Skutna krema z akacijevim medom in malinami v kozarčku

14. 09. 2021

Predstavljamo vam recept, katere sestavine najdete na portalu Dobrote slovenskih kmetij. 

Solata s tolminskim sirom/ Solata s sirom Tolminc

07. 09. 2021

Sir Tolminc ima na ravni Evropske unije »zaščiteno označbo porekla«. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire iz surovega kravjega mleka, prirejenega na predpisanem geografskem območju. Edinstvenost Tolminca zagotavljajo predvsem njegova dolga zgodovina in tradicionalni postopki izdelave ter podnebne in druge naravne razmere v Zgornjem Posočju. Okus, ki ga ceni Evropa!

BUČKE S KOMARČKOM

31. 08. 2021

Bučke

Polnjene mlade kolerabice

20. 08. 2021

Kolerabice so nežna zelenjava, preprosta za gojenje, in rastejo vse leto. Iz njih pripravljamo različne juhe in omake. Priprava polnjenih kolerabic vzame nekoliko več časa, a je vredno!

Pohorski pisker

17. 08. 2021

Pohorski pisker je jed, pri kateri lahko poljubno kombiniramo vse spodaj navedene sestavine. Vsebuje naj vsaj eno žitarico in eno stročnico. Lahko ga pripravimo iz različnih vrst mesa ali tudi brez njega. Navedene količine veljajo za približno 6 oseb. 

Idrijski žlikrofi z mesno omako

09. 08. 2021

Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena, vsi izdelovalci, ki želijo ponujati jed pod tem imenom, pa morajo biti certificirani.

FIGOVA POGAČA

04. 08. 2021

Priprava figove pogače vam bo povrnila energijo in vas spravila v dobro voljo. Fige so namreč polne encimov in vlaknin, ki na organizem delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje. Zaradi visoke vsebnosti fruktoze so super malica, ki dvigne nivo energije. Ena figa in pregnali boste utrujenost, ena figova pogača in navdušili boste prijatelje.

KUMARIČNA SOLATA Z BORAGO

20. 07. 2021

Kumarična solata

Jagodni sorbet z meto

12. 07. 2021

Hrustljav krompir iz pečice

01. 07. 2021

 

Hrustljav krompir iz pečice je nakaj boljšega, kateremu lahko dodamo zelenjavo, meso,... Postrežemo ga z okusno solato, ki jo najdemo pri najbližjemu pridelovalcu-kmetu.

Lokalno pridelane sestavine najdete TU. 

 

RIBEZOV SMUTI Z METO

29. 06. 2021

Ribezov smuti z meto

Marelični ledeni jogurt

24. 06. 2021

V teh vročih dneh se nam prileže hladna ohladitev. Predstavljamo vam Marelični ledeni jogurt pri katerem lahko uporabite tudi drugo lokalno sezonsko sadje. 

 

SOLATKA Z RDEČO PESO in FRAJLICAMI

22. 06. 2021

Solata z rdečo peso in frajlicami

Kuhajmo skupaj

Kuhajmo skupaj

15. 06. 2021

Seneno mleko, jogurti, siri in skuta se zaradi odlične osnovne surovine predstavljajo s polnim aromatičnim okusom, ki se mu enostavno ne moremo odreči. Odličnost okusa lahko pripeljemo v svojo domačo kuhinjo. Družina, prijatelji in obiskovalci nam bodo iz srca hvaležni za edinstveno izkušnjo odličnosti, ki nam jo ponuja narava.

Tradicionalni slovenski zajtrk - kruh, med, maslo, mleko, jabolko

09. 06. 2021

Vsak dan si lahko privoščimo tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavine dobimo pri lokalnih pridelovalcih - saj lokalno je najboljše. 

V tradicionalni zajtr spadajo živila: kruh, med, maslo, mleko, jabolko. 

Češnjevo pecivo

03. 06. 2021

Priprava peciva ne vzame veliko veliko časa. Prav tako tudi ne potrebujete zapletenih sestavin. Najverjetneje imate že vse v hladilniku in shrambi. Potrebujete samo še sveže češnje in akcija se lahko začne. 

JUHA IZ KOPRIV

28. 05. 2021

V današnjem času vedno redkeje srečujemo koprive, ki rastejo v naravi ob robovih gozdov, rek in njiv. Nabiramo le njihove vršičke in najbolje je, da pri tem uporabimo rokavice. So z železom bogata in vsestransko uporabna rastlina, iz katere lahko pripravimo tudi juho po spodnjem receptu.

PRAŽENA JETRCA S ŠETRAJEM

04. 05. 2021

Dišeča pražena jetrca s šetrajem

JAGODNA STRJENKA

04. 05. 2021

Pomlad je čas jagod in okusnih jagodnih sladic. Okusno jagodno strjenko odlikuje enostavna priprava, privlačen videz in slasten okus. Recept so pripravili na Turistični kmetiji Gačnikov hram z Draže vasi.

FRTALJA Z ZELIŠČI

04. 05. 2021

Frtalja je okusna jajčna omleta, narejena iz svežih sezonskih zelišč, moke in jajc. Značilna je za Goriška Brda, izvorno prihaja iz Italije. Je aromatična, nežna, sočna in okusna. Primerna je za vse priložnosti. Za frtaljo so osnovne tri sestavine: melisa (srčno zelje), komarček (koromač) in materina drobtinica (maderjalca). Končna izbira zelišč je prepuščena kuharju. Pozimi jo lahko naredimo tudi s klobaso ali pršutom.

BARONOV JAGODNI SMUTI Z METO

04. 05. 2021

To je lahek napitek, ki daje energijo in ustvarja dobro voljo. Svežini mete in vabljivi ljubkosti jagod dajejo poseben pečat slamice. Naredimo jih iz stebel angelike, rastline, ki bolj kot z videzom navdušuje s svojimi lastnostmi in vsestransko uporabnostjo. Napitek za barona!

ŠIROKI REZANCI S POROM IN ŠPARGLJI

04. 05. 2021

Šparglji postajajo vedno bolj cenjena in iskana pomladanska zelenjava. Uporabljamo čvrste poganjke, spodnji oleseneli del zavržemo. Uživamo lahko surove, v spodnjem receptu so le rahlo toplotno obdelani.