Orehovi piškotki
21. 12. 2021
Medenjakovi razpokančki
15. 12. 2021
Razpokančki so čisto preprosti piškoti, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni. Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava ni zahtevna.
Šink in klobasa z zeljem ter ajdovimi žganci
07. 12. 2021
Ajda je globoko zarezana v zavest slovenskega naroda in danes cenjena tudi zato, ker ne vsebuje glutena. Predvsem stare sorte ajde imajo zelo prijeten vonj, v času cvetenja pa so odlična paša za kranjsko čebelo. Ajdovi žganci so brezčasna jed, primerna za vsak letni čas. Zagotovo so najokusnejši zabeljeni z mastjo in ocvirki. Še posebej v zimskem času ne gre pozabiti na kislo zelje in njegovo visoko vsebnost vitamina C.
SEGEDIN GOLAŽ
30. 11. 2021
Kislo zelje naj bo pogosto na jedilniku vseh, ki se zavedajo pomena kakovostne in naravne hrane za zagotavljanje zdravega življenja. Pomirja, blaži stres, izboljšuje koncentarcijo in možganske sposobnosti, krepi imunski sistem.
Skutni namaz z želodcem, pršutom in olivami
18. 11. 2021
Na podeželju radi postrežejo z dobro kmečko malico, ki okrepča pohodnike, kolesarje in delavce. Narezan želodec, pršut in kruh so energijsko bogata jed. Posebno svežino jim dodajo olive in skutni namaz.
ZORENA GOVEDINA Z JABOLČNO OMAKO
11. 11. 2021
Zorenje govedine je postopek mehčanja (žlahtnenja) mesa. Večje kose govejega mesa vakumiramo v vrečke in jih na hladnem zorimo določen čas. Meso lahko zorimo tudi v posodi, v katero položimo meso in ga zalijemo z oljem. Meso mora biti sveže in ne sme biti predhodno zamrznjeno. Zoreno meso lahko kasneje zamrznemo. Čas zorenja je odvisen od temperature hlajenja. Pri 0 – 1˚C traja od 5 do 8 tednov ali več, pri temperaturi 4 – 5 ˚C pa 7 – 10 dni.
ČOMPE S SKUTO
26. 10. 2021
Čompe s skuto je značilna regionalna jed doline Soče. Izraz »čompe« je narečno poimenovanje za krompir. Jed je zelo razširjena, saj so zaradi težkih življenjskih razmer nekoč v tej gorski dolini pridelali le krompir, sir in skuto. Najpogosteje so jo pripravljali za večerjo, ko je bila zbrana vsa družina. Tudi danes velja za okusno in sočno jed.
Pikantne palčke sladkega krompirja
19. 10. 2021
Bučni njoki z žajbljem
04. 10. 2021
Skutna krema z akacijevim medom in malinami v kozarčku
14. 09. 2021
Predstavljamo vam recept, katere sestavine najdete na portalu Dobrote slovenskih kmetij.
Solata s tolminskim sirom/ Solata s sirom Tolminc
07. 09. 2021
Sir Tolminc ima na ravni Evropske unije »zaščiteno označbo porekla«. Uvrščamo ga med trde polnomastne sire iz surovega kravjega mleka, prirejenega na predpisanem geografskem območju. Edinstvenost Tolminca zagotavljajo predvsem njegova dolga zgodovina in tradicionalni postopki izdelave ter podnebne in druge naravne razmere v Zgornjem Posočju. Okus, ki ga ceni Evropa!
Goveji steak v vinski omaki
26. 08. 2021
Polnjene mlade kolerabice
20. 08. 2021
Kolerabice so nežna zelenjava, preprosta za gojenje, in rastejo vse leto. Iz njih pripravljamo različne juhe in omake. Priprava polnjenih kolerabic vzame nekoliko več časa, a je vredno!
Pohorski pisker
17. 08. 2021
Pohorski pisker je jed, pri kateri lahko poljubno kombiniramo vse spodaj navedene sestavine. Vsebuje naj vsaj eno žitarico in eno stročnico. Lahko ga pripravimo iz različnih vrst mesa ali tudi brez njega. Navedene količine veljajo za približno 6 oseb.
Poletni piškoti s sivko
12. 08. 2021
Idrijski žlikrofi z mesno omako
09. 08. 2021
Idrijski žlikrofi so prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije kot »zajamčena tradicionalna posebnost«. Proizvodnja geografsko ni omejena, vsi izdelovalci, ki želijo ponujati jed pod tem imenom, pa morajo biti certificirani.
FIGOVA POGAČA
04. 08. 2021
Priprava figove pogače vam bo povrnila energijo in vas spravila v dobro voljo. Fige so namreč polne encimov in vlaknin, ki na organizem delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje. Zaradi visoke vsebnosti fruktoze so super malica, ki dvigne nivo energije. Ena figa in pregnali boste utrujenost, ena figova pogača in navdušili boste prijatelje.
Jogurtova tort z gozdnimi sadeži brez peke
27. 07. 2021
Jagodni sorbet z meto
12. 07. 2021
Pečena govedina v pečici z zelenjavo
07. 07. 2021
Hrustljav krompir iz pečice
01. 07. 2021
Hrustljav krompir iz pečice je nakaj boljšega, kateremu lahko dodamo zelenjavo, meso,... Postrežemo ga z okusno solato, ki jo najdemo pri najbližjemu pridelovalcu-kmetu.
Lokalno pridelane sestavine najdete TU.
Marelični ledeni jogurt
24. 06. 2021
V teh vročih dneh se nam prileže hladna ohladitev. Predstavljamo vam Marelični ledeni jogurt pri katerem lahko uporabite tudi drugo lokalno sezonsko sadje.
Kuhajmo skupaj
15. 06. 2021
Seneno mleko, jogurti, siri in skuta se zaradi odlične osnovne surovine predstavljajo s polnim aromatičnim okusom, ki se mu enostavno ne moremo odreči. Odličnost okusa lahko pripeljemo v svojo domačo kuhinjo. Družina, prijatelji in obiskovalci nam bodo iz srca hvaležni za edinstveno izkušnjo odličnosti, ki nam jo ponuja narava.
Tradicionalni slovenski zajtrk - kruh, med, maslo, mleko, jabolko
09. 06. 2021
Vsak dan si lahko privoščimo tradicionalni slovenski zajtrk. Sestavine dobimo pri lokalnih pridelovalcih - saj lokalno je najboljše.
V tradicionalni zajtr spadajo živila: kruh, med, maslo, mleko, jabolko.
Češnjevo pecivo
03. 06. 2021
Priprava peciva ne vzame veliko veliko časa. Prav tako tudi ne potrebujete zapletenih sestavin. Najverjetneje imate že vse v hladilniku in shrambi. Potrebujete samo še sveže češnje in akcija se lahko začne.
JUHA IZ KOPRIV
28. 05. 2021
V današnjem času vedno redkeje srečujemo koprive, ki rastejo v naravi ob robovih gozdov, rek in njiv. Nabiramo le njihove vršičke in najbolje je, da pri tem uporabimo rokavice. So z železom bogata in vsestransko uporabna rastlina, iz katere lahko pripravimo tudi juho po spodnjem receptu.
JAGODNA STRJENKA
04. 05. 2021
Pomlad je čas jagod in okusnih jagodnih sladic. Okusno jagodno strjenko odlikuje enostavna priprava, privlačen videz in slasten okus. Recept so pripravili na Turistični kmetiji Gačnikov hram z Draže vasi.
FRTALJA Z ZELIŠČI
04. 05. 2021
Frtalja je okusna jajčna omleta, narejena iz svežih sezonskih zelišč, moke in jajc. Značilna je za Goriška Brda, izvorno prihaja iz Italije. Je aromatična, nežna, sočna in okusna. Primerna je za vse priložnosti. Za frtaljo so osnovne tri sestavine: melisa (srčno zelje), komarček (koromač) in materina drobtinica (maderjalca). Končna izbira zelišč je prepuščena kuharju. Pozimi jo lahko naredimo tudi s klobaso ali pršutom.
BARONOV JAGODNI SMUTI Z METO
04. 05. 2021
To je lahek napitek, ki daje energijo in ustvarja dobro voljo. Svežini mete in vabljivi ljubkosti jagod dajejo poseben pečat slamice. Naredimo jih iz stebel angelike, rastline, ki bolj kot z videzom navdušuje s svojimi lastnostmi in vsestransko uporabnostjo. Napitek za barona!
ŠIROKI REZANCI S POROM IN ŠPARGLJI
04. 05. 2021
Šparglji postajajo vedno bolj cenjena in iskana pomladanska zelenjava. Uporabljamo čvrste poganjke, spodnji oleseneli del zavržemo. Uživamo lahko surove, v spodnjem receptu so le rahlo toplotno obdelani.